Geschiedenis Speeltuincentrale Beverwijk
De speeltuincentrale is opgericht op 28 maart 1947 te Beverwijk.
Bij de oprichters waren onder andere de heren E.van Rookhuizen, W.Schoonenwolf, C.Kuys en L.K.Bruijns. Hoe de oprichting heeft plaats gevonden en waar hebben we niet kunnen vinden in de archieven die tot onze beschikking zijn.
In het begin van de jaren vijftig vinden enige ingrijpende bestuurswisselingen plaats en wordt op 29 mei 1950 de positie van secretaris ingenomen door mevrouw Van Oostveen-van Meegen, drie jaar later gevolgd door de heer Zuurbier die op 1 juli 1953 de voorzittershamer ter hand neemt.
Deze twee mensen noemen wij hier specifiek omdat zij een zeer grote stempel gedrukt hebben op de vereniging. Mevrouw Van Oostveen-van Meegen is secretaris geweest tot 1975 en is tevens penningmeester geweest van 1966 tot 1975. De heer Zuurbier is voorzitter geweest van de centrale tot 1975, waarna hij nog enige jaren adviseur is geweest voor de centrale. In 1972 ontvangt de heer Zuurbier een koninklijke onderscheiding voor 40 jaar verenigingswerk, waaronder de speeltuincentrale.
In het midden van de jaren zeventig is er wederom een ingrijpende bestuurswisseling. Het voorzitterschap wordt overgenomen door de heer van de Berg, het secretariaat mevrouw Lourens-Koning en de financiën door mevrouw Kok-Kleinbekman. Deze drie blijven allen tot begin jaren tachtig actief in het bestuur. Zij bewerkstelligen in februari 1978 de notariële vaststelling van onze statuten.
In 1984 begint een periode van onstabiliteit in het bestuur die tot 1986 voortduurt. In deze periode wordt de speeltuincentrale bestuurd door de dames Dudink en Kok-Kleinbekman. Ondanks het geringe bestuur runnen zij de speeltuincentrale zo goed en kwaad als het ging.
In 1986 komt de centrale bestuurlijk in rustiger vaarwater onder leiding van de heer van der Maden als voorzitter. Laatstgenoemde wordt echter in 1988 door ziekte vervangen door Marja Kleinkramer, die de voorzittershamer hanteert tot de derde ingrijpende bestuurswisseling in 1989.
Op 17 mei 1989 wordt het gehele dagelijkse bestuur vervangen door Rob Bleeker als voorzitter, Trudy de Koe als secretaris en Jan Stokkink als penningmeester.
In 1989 werd men geconfronteerd met het feit dat de subsidiekraan dichtgedraaid werd (en de speeltuincentrale het moest doen met ƒ 26.000,00 voor de vier tuinen) en we dus gedwongen werden met enkel vrijwilligerskaders te draaien. De centrale heeft om die reden ook altijd geprobeerd de onderlinge tuinen als een geheel te zien. De vertegenwoordiging in de speeltuincentrale was dan ook een afspiegeling van de verschillende tuinen. Het probleem was wel dat het moeilijk was om in sommige tuinen het vrijwilligerskader op peil te houden.
Verder is toen door de speeltuincentrale samen met enige medewerkers van de gemeente en de overkoepelende landelijke speeltuinorganisatie NUSO het gehandicaptenproject gestart met de bedoeling dat alle tuinen uiteindelijk gehandicapt vriendelijk gemaakt zouden worden. Daarin is door het bestuur heel veel energie gestoken. Helaas bleek dat de binnengekomen gelden zodanig waren dat niet elke speeltuin aangepast kon worden. Er was domweg niet meer geld te verkrijgen om alle speeltuinen ook aangepast te krijgen. Vanaf deze tijd is het speeltuincentrale bestuur bezig geweest om de speeltuinen met een eigen vrijwilligerskader alles in het werk te stellen deze open te houden en te continueren hierbij was de eenheid tussen alle speeltuinen van groot belang.
Het dagelijks bestuur bestaat uit voorzitter Peter Schouten (sinds 1995), secretaris Annemiek Tunteler (sinds 1996) en penningmeester Erwin Otte (sinds 1997).
De doelstelling van het bestuur is zorg dragen voor veilige speeltuinen, zodat de kinderen tot in lengte van dagen kunnen spelen met hun leeftijdgenootjes in een veilige beschermde omgeving en zich motorisch en sociaal-emotioneel te ontwikkelen.
Tussen 2005 en 2007 zijn er diverse wisselingen in het dagelijks bestuur van de speeltuincentrale, telkens weer haakt men af door problemen in de privé sfeer.
In 2007 wordt Annemiek Jal voorzitster van de speeltuincentrale ze zal samen met Marikke Kok (penningmeester) het dagelijks bestuur vormen.
Enige feiten
22-10-1952
- speeltuincentrale koninklijk erkend
- 5 speeltuinen heeft de centrale:
Kindergenot, Munnikenweide, Jong Leven, Alkmaarseweg en Kindervreugd.
- 701 leden.
07-06-1961
- oprichting speeltuin Meerestein.
29-08-1961
- oprichting speeltuin Jeugd en Vreugd.1961
- oprichting drumband.
- 1684 leden.
1962
- oprichting speeltuin Randwijck.
30-06-1962
- opheffing speeltuin Alkmaarseweg in verband met de komst van Meerestein en Randwijck.
09-04-1963
- Speeltuinvlag moet wachten in verband met eventuele fusie met gemeente Heemskerk.1964
- De afdelingen Meerestein en Jeugd en Vreugd hebben nu een gebouw, respectievelijk De Snip en de Flipper.
- 2210 leden.
05-01-1965
- Stadskantoor op president Kennedyplein wordt officieel in gebruik genomen. Onze drumband maakt aldaar haar
opwachting.
- 2300 leden.
1966
- fusie NUSO en het Landelijk Katholiek Speeltuinverbond
- Bij de afdeling Kindergenot verlaat oppasser "Grapy" Grapendaal het speeltuinwerk. Hij was sedert de oprichting in 1947 actief als oppasser.
1967
- Officiële opening gebouw de Flipper aan de Merwedestraat.
- Onze drumband heeft een eigen bestuur.
1968
- Wij ontvangen ƒ3.625,00 extra subsidie voor omschakeling op aardgas.
- 2000 leden.
1969
- Onze drumband krijgt een eigen naam, “De Wijckers”.
- 1850 leden
1970
- Gebouw de Snip brand gedeeltelijk af. De schade is groot, maar eind 1970 kan al begonnen worden met de herbouw.
De verzekering dekte de schade.
- Dagkaart 15 cent.
- 1400 leden.
1971
- 25 jaar speeltuin Munnikenweide.
- 40 jarig bestaan NUSO in ’s Hertogenbosch.
- Gebouw de Snip volledig hersteld.
- In de notulen van een bestuursvergadering staat vermeld: er zijn nu in 4 van de 6 tuinen vrouwelijke oppassers. Het gaat prima!”
- Dagkaart 20 cent.
- 1350 leden.
1973
- Bij Kindervreugd wordt een praathok voor de kinderen ingericht.
01-01-1978
- Op oudejaarsnacht 1977 brand het gebouw van Kindervreugd geheel af. Verzekering betaald ƒ4.063,00. Het gebouw wordt i.v.m. onveiligheid gesloopt.
- Drumband de Wijckers stapt uit de speeltuincentrale en gaat als vereniging zelfstandig verder, doch met nauwe banden met de speeltuincentrale.
06-02-1978
- Speeltuin Munnikenweide wordt afgestoten i.v.m. het besluit van de gemeente om er een open speelplaats van te maken.
- Enige maanden later besluit de gemeente de voormalige speeltuin in zijn geheel te verwijderen, in verband met onveilige situaties.
28-06-1982
- Heropening van de gerenoveerde speeltuin Kindervreugd.
1982
- Brand in het gebouw van Kindergenot.
- Daags na de brand overlijdt Dick Vrijhoef, de voorzitter van Kindergenot, aan een hartstilstand.
1984
- Ter nagedachtenis aan Dick Vrijhoef wordt de gerenoveerd speeltuin Kindergenot omgedoopt tot Moby Dick.
17-05-1989
- Start Speeltuincentrale nieuwe stijl, met minder subsidie en volledig op vrijwilligers.
28-05-1994
- Burgemeester W.Velders-Vlasblom heeft een heel jaar giften opgespaard van o.a. het bedrijfsleven, woningcorporaties, de gemeente Beverwijk en verschillend fondsen. Met het geld schonk zij Kindervreugd een draaimolen die geschikt is voor alle kinderen. Zelfs kinderen in een rolstoel kunnen er gebruik van maken.
Juni 1996
- Meerstein opent de speeltuin ook op zondag middag
Maart 1997
- De wet attractiebesluit wordt van kracht. Deze wet houdt in dat alle speeltoestellen moeten voldoen aan vastgestelde veiligheidseisen.
07-06-1997 tot 17-06-1997
- Start feestweek 50 jarig bestaan van de speeltuincentrale.
- De avondvierdaagse van Beverwijk gebruikt speeltuin Kindervreugd als vertek- en aankomstplaats.
1998
- De prijs van een dagkaartje gaat van ƒ 0,50 naar ƒ0,75.
- Er wordt een plan van aanpak gemaakt om de speeltoestellen aan de nieuwe veiligheidseisen te laten voldoen. Dit alles geschied in nauw overleg met de gemeente Beverwijk.
1999
- In overleg met de gemeente Beverwijk wordt een keuring uitgevoerd om te zien hoe de speeltoestellen er voor staan.
Geen enkel speeltoestel wordt afgekeurd maar er zijn wel speeltoestellen die beter vervangen kunnen worden omdat aanpassingen te veel geld kosten; andere speeltoestellen kunnen worden aangepast.
- Er wordt een subsidie aanvraag bij de gemeente Beverwijk gedaan om de investeringen voor aanpassingen en vernieuwingen i.v.m. het attractiebesluit in de vier speeltuinen te kunnen bekostigen.
2000
- Het bestuur, en met name de penningmeester, zet zich in voor fondsen werving. Er worden diverse fondsen en stichtingen aangeschreven. Ook bedrijven uit de omgeving wordt gevraagd een financiële bijdrage te leveren voor de aanpassingen en vernieuwingen die gedaan moeten worden.
Van Corus (voorheen Hoogovens) ontvangen wij ƒ1.000,00.
- Van de aangeschreven fondsen kregen wij een totaal bedrag van ƒ18.500,00
Februari 2001
- Speeltuincentrale Beverwijk heeft een eigen internet site met alle wetenswaardigheden van de centrale. Alle speeltuinen hebben de ruimte om het medium internet te gebruiken. Kindervreugd en Jeugd en Vreugd hebben een eigen site.
Mei 2001
- Er wordt door Kindervreugd actie gevoerd om de Huiderlaan op 30 km/h te houden en niet, wat de gemeente wil, naar 50 km/h. Eind augustus trekt wethouder Koster voorlopig zijn plannen in.
September 2001
- Speeltuin Meerestein staat op het punt om gesloten te worden omdat er niet voldoende vrijwilligers zijn om de speeltuin open te houden.
19-09-2001
- Tijdens de bijzondere algemene ledenvergadering, die geheel in het teken staat van de problemen bij Meerestein, staan er toch nog vrijwilligers op die bereid zijn een bestuur te vormen.
Dit bestuur wordt volop gesteund door het dagelijks bestuur van de Speeltuincentrale en door de stichting Opbouwwerk van Beverwijk. De nieuwe groep vrijwilligers zit boordevol nieuwe ideeën voor Meerestein. Onder leiding van Tinus Grevelink gaat de groep goed van start en dat wordt door met name het Dagelijks Bestuur zeer gewaardeerd.
December 2001
- Eind december ontvangt de Speeltuincentrale van de gemeente Beverwijk een extra subsidie van ƒ50.000,00, dit wordt evenredig verdeeld over de vier speeltuinen. Deze extra subsidie is een uitvloeisel van de plannen die al 1999 waren gemaakt.
18-02-2002
- Alle speeltuinen openen weer de deuren.
In de periode dat de tuinen gesloten waren is er zeer veel onderhoud gepleegd en zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst.
- In verband met de invoering van de euro wordt het dagkaartje € 0,35 in plaats van de ƒ 0,75.
- De lidmaatschapsbijdrage is vastgesteld op € 12,50.
Maart 2002
- In de afgelopen tijd zijn alle speeltuinen hard bezig geweest om vernieuwingen door te voeren. Zo zijn er een kabelbaan, een wip, de Multipondo, De Aspen, Het Tollewiel, een familieschommel gekocht en geplaatst. Bij sommige speeltoestellen moest er nog al wat werk verzet worden door de vrijwilligers voordat het nieuwe speeltoestel geplaatst kon worden.
April 2002
- Kindervreugd laat 'De Aspen' en 'Het Tollewiel' onthullen door burgemeester Weterings. Er was een mooi feest georganiseerd; boerenkapel Vrionel zorgde voor de muzikale omlijsting.
Juni 2002
- Meerestein deed mee aan de landelijke speeltuindag. Een clown was aanwezig om de jeugd extra te vermaken. Dankzij het mooie weer kwamen er veel bezoekers kijken en spelen.
Februari 2003
- De gemeente Beverwijk heeft voor het jaar 2002 elke speeltuin een extra subsidie gegeven van € 5700,00.
24-2-2003
- De speeltuinen openen de deuren voor een nieuw seizoen. Het is zeer mooi weer in de voorjaarsvakantie. Zodoende is het ook een goede week voor de speeltuinen.
- Het dagkaartje kost € 0,40 per kind per dagdeel en het lidmaatschap kost € 14,00.
21-6-2003
- In alle speeltuinen wordt de Landelijke Speeltuindag georganiseerd. Jeugd en Vreugd heeft de landelijke aandacht van de NUSO; ook raadsleden van Beverwijk komen kijken. In alle speeltuinen waren extra activiteiten georganiseerd zoals de NUSO bus vol met spellen, spijkerbroek hangen, luchtkussens, enz.
28-6-2003
- Het gebouw van Kindervreugd staat in brand. Men denkt, i.v.m. de heersende 'Klikobranden" aan brandstichting. De schade is aanzienlijk. De speeltuin blijft open. Er wordt veel gepoetst en daarna gaan de vrijwilligers (nadat de aannemer de buitenkant had gedaan) er vol tegen aan.
Zomer 2003
- Het mooie weer trekt veel bezoekers naar de speeltuinen.
december 2003
- De gemeente Beverwijk heeft voor de speeltuinen € 80.000,00 uitgetrokken uit de ISV subsidie. De speeltuinen kunnen daarmee speeltoestellen vernieuwen. Alles gaat in samenwerking met de gemeente Beverwijk.
- Bij Kindervreugd zijn de vrijwilligers goed op weg naar een volledig hersteld gebouw.
februari 2004
- In de betonnen speelbuis bij Jeugd en Vreugd is brand gesticht. Gelukkig worden er verder geen speeltoestellen getroffen.
- Er zijn, mede door de ISV subsidie van de gemeente, bij alle speeltuinen vernieuwingen gedaan.
1-3-2004
- De speeltuinen hebben hun toegangsprijs verhoogd naar € 0,45 per kind per dagdeel, het lidmaatschap blijft gelijk. - In de voorjaarsvakantie is er weer voldoende animo om te komen spelen in van de vier speeltuinen in Beverwijk.
mei 2004
- Speeltuin Kindervreugd huldigde het 300 ste lid.
- Het tunneltje bij Jeugd en Vreugd (de fiets en voetgangers verbinding tussen de Broekpolder en de rest van Beverwijk) blijft
nog ongeveer een half jaar dicht. Al een jaar zijn er problemen met het tunneltje, de tunnel elementen zijn verzakt. Men heeft reparaties gedaan om de verzakkingen tegen te gaan.
juni 2004
- Kindervreugd heropent het gebouw na de brand van 28-6-2003. Het gebouw is geheel hersteld door de vrijwilligers. Voor de bedrijven en particulieren die een donatie of materiaal hebben gegeven is er een receptie gehouden. Daarna is voor iedereen die wilde komen kijken een extra openingsdag gehouden. Men kon op beide dagen door middel van een dia presentatie zien hoe het gebouw werd opgeknapt.
augustus 2004
- Wethouder Dijkshoorn opent bij Kindervreugd de nieuwe toren met kruipnet. Deze is mogelijk geworden door de ISV subsidie. Uiteindelijk hebben de speeltuinen € 30.000,00 bij de ISV-subsidie gelegd om te kunnen realiseren wat gepland was. De wethouder benadrukt nog eens dat het speeltuinwerk in Beverwijk een belangrijke functie in de gemeenschap vervuld.
oktober 2004
- Het fietstunneltje bij Jeugd en Vreugd (de fiets en voetgangers verbinding tussen de Broekpolder en de rest van Beverwijk) wordt eindelijk heropend.
maart 2005
- Het bestuur van de speeltuincentrale treed af. Het nieuwe dagelijks bestuur bestaat uit Nanny Bakker (voorzitter en penningmeester) en Ronald Vellinga (secretaris).
november 2005
- Speeltuin Kindervreugd gaat in de winter open. Elke woens- en zaterdag zijn ze open van 13.00 tot 16.00 uur.
juni 2006
- Op de landelijke speeltuindag zijn alle speeltuinen gratis toegankelijk. Meerestein pakt groots uit met luchtkussens, een clown en voor ieder kind een suikerspin.
mei 2006
- Kindervreugd opent in april het nieuwe piratenschip dat op de plaats komt van Berend Botje. Om het schip te kunnen financieren krijgt men van het Schipholfonds een bijdrage van € 5.000,00.
juli 2006
- Nanny Bakker stapt op uit het dagelijks bestuur i.v.m. prive omstandigheden. Erik Zijlstra volgt haar op. Marikke Kok wordt penningmeester.november
2006
- Kindervreugd doet mee aan Make A Differce Day (MADD). Kort gezegd: "laat mensen zien wat vrijwilligers zoal doen". Er zal 20 m³ valzand onder diverse speeltoestellen aangebracht worden. Op zaterdag 4 november is MADD. Met alleen de vaste vrijwilligers is het valzand in de speeltuin gekomen. Via MADD was er niemand (ook B&W van de gemeente niet). januari 2007
- Erik Zijlstra legt zijn functie als voorzitter neer daar hij gaat verhuizen naar elders.
maart 2007
- Annemiek Jal wordt voorzitster van de speeltuincentrale. Ze zal samen met Marikke Kok het dagelijks bestuur vormen.
december 2007
- Op 12 december 2007 wordt een buitengewone ledenvergadering uitgeschreven met als onderwerp de toekomst van speeltuin Meerestein. Om deze speeltuin te laten draaien zijn vrijwilligers nodig. Gezien de opkomst op de vergadering (2 leden) blijkt dat het draagvlak om Meerestein open te houden nihil is. Uiteindelijk wordt het besluit genomen om Meerestein te sluiten. Een zwarte dag in de geschiedenis van de Beverwijkse speeltuinen.
januari 2008
- Een dagkaartje kost € 0,60 per kind per dagdeel.
WORDT VERVOLGD....
Kortom de speeltuincentrale Beverwijk is een vereniging met een geschiedenis, maar ook zeer zeker met een toekomst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb